Ideeën

Robots
Er zijn verschillende robot platforms op de markt, waarmee leerlingen zelf een robot kunnen bouwen en programmeren. De meest gebruikte robots geven we hieronder weer.


Lego NXT
external image nxt_small.jpg
De nieuwste robot van Lego
De Lego NXT robot is de opvolger van de populaire [RCX robot]. Maar deze robot heeft een veel krachtiger processor (verwerkingseenheid), nieuwe sensoren en nieuwe software.
Twee versies
Er zijn van de NXT robot twee versies te koop. Een consumentenversie die in de speelgoedwinkels te verkrijgen is en een educatieve versie die alleen aan scholen verkocht wordt. Deze bevat andere onderdelen dan de consumentenversie. De software voor beide systemen is vergelijkbaar. Voor de schoolversie zijn er veel meer oefeningen opgenomen. De consumentenversie heeft weer meer bouwprojecten, zoals de lopende robot. Kijk bij [bouwinstructie] goed of de robot uit de winkel komt of van school, anders kom je onderdelen te kort om de robot te bouwen.
Onderdelen

NXT Intelligente steen:
32-bit microprocessor met meer Flash-geheugen. Het Flash geheugen zorgt ervoor dat als er geen stroom meer op de NXT staat je programma’s er nog steeds op blijven staan. De steen heeft 4 input poorten voor de sensoren en 3 output poorten voor de motoren. De LCD display laat zien wat er in de steen gebeurt en het speakertje geeft geluidjes als het nodig is. (Een piezo speaker kan slechts een enkele frequentie weergeven en wordt een beeper genoemd. Hier wordt gebruik gemaakt van een echt speakertje en geen piezo)

3 Interactieve Servo motoren:
Deze motoren hebben ingebouwde draaisensors om de snelheid en positie te kunnen meten.

Oplaadbare batterij:
Naast gewone batterijen kun je ook de NXT steen voeden met een oplaadbare batterij.

Transformator:
Hiermee kun je de NXT steen via het stopcontact voeden. Wordt aangesloten op de oplaadbare batterij.

Geluids Sensor:
Kan geluid horen zoals ons oor het hoort. Daarnaast kan het ook patronen in geluid herkennen en geluidsverschillen herkennen.

Ultrasonic Sensor:
Zendt onhoorbaar geluid uit en vangt dit weer op. Kan hierdoor waarnemen op wat voor afstand objecten staan.

Touch Sensor:
Drukknop sensor. Reageert op druk of geen druk.

Light Sensor:
Licht sensor kan op de ondergrond verschillende kleuren en de Robocup voetbal zien. Kan ook daglicht en licht van een lamp opvangen.

Extra bij te bestellen onderdelen:

Acclerometer Sensor:
Meet de versnelling.

Compas Sensor:
Met deze sensor weet de robot op welke plek bij zich bevindt en in welke richting hij kijkt.

Voor- en nadelen
Deze nieuwe robot kan natuurlijk meer dan de oude. Zo heeft hij veel meer sensoren, waardoor er meer mogelijkheden zijn. Op de basisschool en onderbouw VO zul je echter niet meer nodig hebben dan de sensoren die ook bij de RCX steen geleverd worden. Het grote verschil is alleen de ultrasone sensor. Daarnaast heeft hij het voordeel dat bij batterij wisselingen je niet het risico loopt dat je alles wat in de steen is opgeslagen kwijt raakt. Bij de RCX kun je natuurlijk voorzichtig batterij voor batterij verwisselen, maar je blijft een risico lopen , wat niet zo is bij de NXT steen. Mocht je echter van bouwen houden en graag robotjes uit elkaar halen om ze te verbeteren, dan is de RCX beter (maar deze wordt niet meer verkocht). De nieuwe robot is namelijk gemaakt van technisch lego, wat veel steviger constructies mogelijk maakt.. Hieraan schuilt dan ook het nadeel. Wil je een stukje veranderen dan moet de hele robot uit elkaar. Trok je bij de RCX alles los, nu moet je alles achterstevoren uit elkaar halen. De NXT programmeertalen verschillen niet veel van de RCX-talen. Beide programma’s zijn goed te gebruiken.
Lesmateriaal
Er is speciaal voor de bovenbouw basisschool en onderbouw VO [lesmateriaal] geschreven. Hiermee kun je zonder hulp van je docent of ouders mee aan het werk. Kijk voor lesmateriaal hier.
Waar te koop
Voor scholen is het te koop bij verschillende organisaties zoals CMA en Heutink. Zelf kun je kijken via het internet bij www.lego.com/mindstorms . De prijs van de NXT robot is ongeveer 325,00 €. Kijk ook eens bij de website www.lossestenen.nl waar 2e hands Lego wordt aangeboden.
|| Lego RCX ||
external image ilf_robot_small.jpg
De Lego RCX is de oude MindStorms robot kit, die geprogrammeerd wordt met RIS of RoboLab. Hij is zeer gewild bij leerlingen omdat deze gebaseerd

is op de populaire Lego stenen waarmee gemakkelijk gebouwd kan worden.


Van de oude


Lego RCX waren twee versies in omloop. Een consumentenversie die geprogrammeerd werd met RIS en een educatieve versie die geprogrammeerd werd met RoboLab. Voor RoboCup Junior gebruiken we drie voorbeeldrobots, de ILF ,de ALF en de robot buggy. Bij [bouwinstructies] zijn hiervan bouw schema’s te vinden.


external image alf_robot_small.jpg
Onderdelen

RCX Intelligente steen:
De steen heeft 3 input poorten voor de sensoren en 3 output poorten voor de motoren en/of lampjes. De LCD display laat zien wat er in de steen gebeurt en het speakertje geeft geluidjes als het nodig is. Onder in de steen gaan 6 batterijen.
De RCX steen communiceert met de computer via een infrarood toren


Infrarood toren:
Met de infrarood toren kun je het programma dat met de software gemaakt is overzenden naar de robot. Dit doe je door de robot ongeveer 15 cm van de toren af te zetten. De RCX maakt een geluidje als hij klaar is met verzenden. De toren zit met een seriële of USB stekker verbonden aan de computer, afhankelijk van welke versie van de toren je gebruikt..

Motoren:


Van de motoren zijn verschillende modellen. Zo heb je speciale kleine micromo


toren, maar ook vertragingsmotoren die extra kracht leveren.

Transformator:
Deze 9 volt trafo is een universele adaptor die geschikt is voor de RCX, maar ook gebruikt kan worden voor de NXT. Hiermee kun je de RCX steen via het stopcontact voeden of de batterij in de NXT opladen..

Touch Sensor:
Drukknop sensor. Reageert op druk of loslaten.


Licht Sensor:
De licht sensor kan gebruikt worden om grijstinten op de ondergrond te herkennen. Dit wordt bij Rescue en Voetbal gebruikt.. Kan ook daglicht en licht van een lamp opvangen.


Extra bij te bestellen onderdelen:
  • Temperatuur sensor
  • Positie sensor
  • Geluid sensor


Voor- en nadelen
Deze oude RCX steen geeft veel bouwplezier. Hij laat zich simpel in en uit elkaar halen. Het nadeel hiervan is dat als hij van de tafel rijdt je een warboel van stukjes over houdt. Het is dus niet onverstandig een foto te maken van het uiteindelijke model. Het versturen van je programma via een infrarood toren was destijds erg modern, maar heeft als nadeel dat deze verzending gemakkelijk verstoord kan worden door andere torens, door daglicht of kunstlicht dat ook infrarood licht bevat. Dit is echter gemakkelijk te verhelpen door er een lichtdichte doos overheen te plaatsen.


Lesmateriaal
Er is speciaal voor de bovenbouw basisschool en onderbouw VO [lesmateriaal] geschreven. Hiermee kun je zonder hulp van je docent of ouders aan het werk.


Waar te koop
Voor scholen zijn ze nog te koop zolang de voorraad strekt. Dit kan bij organisaties zoals CMA en Heutink. De prijs van de RCX robot is ongeveer 225 €. In de winkel en op internet bij www.lego.com/mindstorms zijn ze niet meer te koop. Ook de website www.lossestenen.nl waar 2e hands Lego kunt kopen worden ze niet veel aangeboden.

Digitale Microscoop QX5
Aangeschaft bij: VEGO

external image microscoop_goed.jpgDe QX5 computer microscoop

De QX5 is een uniek educatief speelgoed voor uw 8+ kinderen. Installeer de software en sluit deze microscoop aan op de USB-poort van uw PC. Vanaf dat moment worden alle kleine voorwerpen in en rond uw huis en tuin geweldige leer- en speelobjecten. Suiker- en zoutkristallen, mieren, vliegen, mugjes, zaden, planten, stoffen, haren, de microscoop vergroot alles 10, 60 of 200 keer en het beeld verschijnt op het scherm van uw PC.
Met de kindvriendelijke en attractieve software kan uw kroost zich uren amuseren. Van de microscoopbeelden kunnen zij foto's en filmpjes maken, die zij nadien aan elkaar plakken tot hippe multimedia shows. Alle microscoopbeelden zijn met een eigen tekenprogramma te bewerken en te vervormen, filmpjes worden van muziek voorzien.
De QX5 wordt geleverd inclusief accessoires, uw kinderen kunnen er snel mee aan de slag.
De microscoop is voorzien van twee witte LED's, die het voorwerp onder de lens van boven of van onder belichten. De belichting is omschakelbaar via de software.

Motivatie aanschaf:
Via de COS (jaargang 18 nummer 3 – Bits & Bytes), het onafhankelijke vaktijdschrift voor eigentijds onderwijs en ICT, werden wij gewezen op het bestaan van deze microscoop. Het blad waarin deze microscoop werd gepresenteerd verscheen rondom onze subsidie aanvraag en paste daar dus prima bij.
Evaluatie:
Wat een geweldig apparaat! En dat voor nog geen 100 euro. Eigenlijk zou iedere school dit aan moeten schaffen. Even aansluiten op je digitale schoolbord en de hele klas beleeft letterlijk alles mee. Niet meer om de beurt even kijken, of met z'n allen achter een 15" monitor.
Geweldig dat er filmpjes en foto's mee te maken zijn en zo enorm simpel in de bediening. Echt een aanrader met stip!

Reactie leverancier:
Toen ik op de basisschool zat, kreeg ik op een bepaald moment van mijn oma het boek "Jongens en Wetenschap" cadeau. In dat boek stond een verhaaltje over een goedkope Oostduitse microscoop. Ik was zo onder de indruk van de foto's bij dit verhaal dat ik mijn ouders maanden lang de oren van de kop zeurde tot ik zo'n apparaat kreeg. Het ontdekken van de wereld van het kleine was een van de oorzaken van mijn latere keuze voor een exacte opleiding.

Toen ik een paar jaar geleden bij toeval, surfend over het Internet, de QX5 ontdekte kreeg ik een droom. Die droom was dat, dank zij dit apparaat, een heleboel meisjes en jongens dezelfde rijke ontdekkingstocht zouden ervaren als ik in mijn basisschooltijd. Alleen dat gevoel was de reden dat ik besloot dit apparaat, coûte que coûte, in Nederland en Vlaanderen te gaan verkopen.

We hebben er inmiddels een driehonderdtal verkocht, maar helaas zijn heel weinig daarvan naar scholen gegaan. Ik ben dan ook zeer blij met dit initiatief van de CBS De Mate, want in dit project wordt de QX5 gebruikt zoals ik had gedroomd.
Ik hoop van harte dat uw site en de vele links die naar dit ICT-project verwijzen, mogen bijdragen aan de zegetocht van dit prachtige educatieve apparaat in het Nederlandse en Vlaamse basisonderwijs.

Met vriendelijke groeten,

Jos Verstraten
Vego VOFBij de Drogist
Dit lespakket is bedoeld voor de hoogste groepen van de basisschool en bestaat uit 7 uitgewerkte lessen rondom de vakgebieden techniek en chemie. Het pakket is ontwikkeld om techniek en chemie dichter bij de belevingswereld van basisschoolkinderen te brengen. Veel kinderen (maar ook volwassenen) hebben een beperkt beeld van techniek. Met dit lespakket hopen wij hier verandering in te brengen. De einddoelen voor techniek hebben wij als uitgangspunt genomen voor dit lespakket. Deze einddoelen hebben betrekking op het ontwerpen, maken en gebruiken binnen de techniek.
Proefjes De kinderen gaan tijdens de lessen zelf een aantal dingen maken. Ze maken o.a. een hoestdrankje, badzout, shampoo en tandpasta. Tevens ontwerpen de leerlingen een verpakking voor hun zelfgemaakte shampoo en een gebruiksaanwijzing voor hun zelfgemaakte hoestdrank. In de laatste les gaan de leerlingen twee scheikundeproefjes doen met zout. De leerlingen gaan 'zwembadwater' maken uit zout water en ze maken hun eigen priklimonade met zuiveringszout, poedersuiker en citroensap.
Leskist Dit lespakket wordt ondersteund door een leskist. Hierin zitten alle benodigde materialen voor de 7 lessen. Het gevolg is dat het u weinig tijd kost om de lessen voor te bereiden, alle benodigdheden zich in de leskist bevinden, er geen voorkennis nodig is om de lessen te kunnen geven en deze lessen gemakkelijk aan te haken zijn bij de belevingswereld van de kinderen.
Lestips Het gebruik van dit lespakket kan op allerlei manieren gecombineerd worden bij verschillende vakgebieden. De lessen sluiten op elkaar aan, maar de lessen kunnen ook in een andere volgorde worden gegeven. Ook is het mogelijk een selectie uit de lessen te maken. Bij de 'Tips voor de leerkracht', die in de docentenhandleiding staan, staat een aantal ideeën. Enkele van deze lesideeën vindt u hier.
Het lespakket 'bij de drogist' is te bestellen bij SBB Simpeltronics. ||=Hands-on, Brains-on

Hands-on, Brains-on is een Europese samenwerking tussen science centers, scholen en universiteiten om wetenschap en techniek in het Primair onderwijs te stimuleren. De Nederlandse bijdrage aan Hands-on, Brains-on heet Science is Primary, het project is uitgevoerd door NCWT en heeft geleid tot een handboek voor leerkrachten die lesgeven in groep 1 en 2.
Binnen het project zijn aanknopingspunten gezocht om onderzoekend en ontwerpend leren in de kleuterklassen toe te passen. Waarmee we bedoelen dat leerlingen door zelf te onderzoeken leren over natuur en door zelf te ontwerpen leren over techniek. De essentie van deze manier van leren is dat het doen (hands-on) gekoppeld wordt aan het vinden van het antwoord op een vraag hoe zit dat? of hoe werkt dat? (brains-on).

Uitgangsgedachte is dat er in groep 1 en 2 al best veel wordt gedaan aan Natuur en Techniek. In het handboek vindt u dan ook een aantal herkenbare voorbeelden van leerkrachten zelf. Het gaat niet om nieuwe activiteiten! of nieuwe thema’s maar juist om voorbeelden die al door veel leerkrachten worden gedaan zoals Drijven en Zinken. Gekeken is hoe uit deze activiteiten meer te halen is door het Brains-on gedeelte wat aan te scherpen. Dit heeft geleid tot vier uitgewerkte lessen: Magneten, Papieren vliegtuig, Drijven en Zinken en Slakken.

external image Cover%20Handboek%20Science%20is%20Primary%20nl.jpgEen digitale versie van het handboek is gratis aan te vragen via het aanvraagformulier in de rechterkolom.

Het handboek in kleurenprint is alleen te verkrijgen voor leerkrachten die meedoen aan een workshop Hands-on, Brains-on. De eerstvolgende training vindt plaats in het voorjaar tijdens de bijeenkomst van de leerkrachtenclub in NEMO. Geïnteresseerd? Geef het aan op het aanvraagformulier.

Het project Hands-on, Brains-on is in november 2007 afgesloten met een internationaal congres. Meer informatie hierover vind u onder de link Conferentie HoBo november 07.


Samenwerking met het bedrijfsleven
Het is de bedoeling dat bedrijven binnen het project techniek participeren. We kunnen excusies organiseren.
Nadenken over het hoe, waar en waarom.Whizzkisten: http://www.meesterhoewerkthet.nl/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=48&Itemid=67#|x to close
external image Header.gif

.


WhizzKist
voor nieuwsgierige leerlingen
Wat kunt u verwachten?

De Whizzkisten bestaan uit vier onderdelen, kisten. Elke kist heeft een van de elementen als thema. De Kisten Lucht en Water zijn al klaar, Vuur en Aarde zijn op dit moment in ontwikkeling.

De Whizzkisten zijn bedoeld voor groepen 6 t/m 8. Dit betekent echter niet dat ze niet te gebruiken zijn voor groep 5, in het LWOO of op het S.O. Ook daar zullen de Whizzkisten, wellicht met wat meer hulp of aanpassingen, goed gebruikt kunnen worden.

In elke kist zitten ongeveer 7 lessen die met minimale, liefst geen, voorbereiding van de leerkracht kunnen worden gedaan. Het is de bedoeling dat kinderen in tweetallen met de opdrachten aan de gang gaan.

Let op ! De Whizzkisten bevatten geen doorgaande lijn en dekken niet alle kerndoelen van techniekonderwijs voor het B.O. De Whizzkisten zijn bedoeld om kinderen op een leuke en handige manier veel met techniek te laten werken. Een welkome aanvulling op bijvoorbeeld de populaire "Techniek Torens".
img_7637
img_7637

Maar het houdt niet op bij een kist op uw school.
Op internet zal er via "Meester hoe werkt het" voor elke les wat extra's te vinden zijn:
  • Filmpjes van de proefjes
  • Extra opdrachten of activiteiten
  • Illustraties
  • Elke les in een gesproken versie
  • Updates
  • Etc.De verschillende filmjes zullen worden gemaakt door studenten van de filmacademie. KlasseTV zal alle filmpjes hosten. Vanaf de website "Meester hoe werkt het.nl" worden de kinderen via een link direct doorgestuurd naar het bewuste filmpje op de site van KlasseTV.
Hoe eet een vlieg?
vlieg
vlieg


Hoe werkt een hovercraft?
hovercraft
hovercraft

We streven ernaar om voor schooljaar '07-'08 elke les uit de vier Whizzkisten in een gesproken versie op de website te hebben staan. Door de lessen niet alleen op schrift, maar ook gesproken via het internet aan te bieden willen wij de leerkrachten een extra middel in handen geven om kinderen met bijvoorbeeld leesproblemen met hetzelfde gemak technieklessen te laten maken als andere kinderen uit de klas.

Aangezien wij maar al te goed weten dat ook een school haar geld maar een keer kan uitgeven garanderen wij dat u de laagst mogelijke prijs betaalt voor een Whizzkist. Een lage prijs zonder dat er op kwaliteit bezuinigd is. We zullen via een materialenlijst voor elke kist inzichtelijk maken wat de kosten zijn geweest. Deze kosten worden aan de school doorberekend. Er zullen geen kosten worden gerekend voor de ontwikkeling van de kisten. U betaald slechts de kostprijs. We willen zelfs een versie van de Whizzkisten maken waar materialen zoals lijm, scharen en papier niet in zitten om op deze manier de prijs nog verder te drukken.

Richtprijs per kist is nu vastgesteld op ongeveer € 175,-

Heeft u begeleiding nodig bij de implementatie van techniek in uw dagelijkse onderwijspraktijk dan kunt u contact opnemen met deAVS.
In samenspraak met Eelco Dam of Jos Kooij zijn er verschillende opties beschikbaar om u hierbij te helpen.
Lesvoorbeeld
thumb_les1
thumb_les1
thumb_les2
thumb_les2

.